Metin ve veri madenciliğinin potansiyel uygulama alanları JISC tarafından aşağıdaki gibi listelenmiştir [1]: 

  • Bilimsel literatürlerin sistematik incelemesi: Metin madenciliği hem geleneksel hakemli dergilerde, hem de teknik raporlar, politika belgeleri ve ön baskılar gibi gri yayınlarda gerçekleştirilebilir. Bu sayede literatürlerin keşfi daha hızlı ve etkili hale getirilebilir.
  • Yeni hipotezler geliştirme: Metin ve veri madenciliği sonucunda ilginç ara konular ve bağlantılar saptanabilir ve bu bağlantılar yeni hipotezlerin geliştirilmesine yol açabilir. 
  • Mevcut hipotezlerin test edilmesi: Yürütülen araştırmalarda belirlenen hipotezlerin doğrulanıp doğrulanmadığını görmek için belge koleksiyonları üzerinde metin madenciliği teknikleri uygulanabilir. 
  • Yeniden kullanılabilir temsillerin yaratılması: Metin ve veri madenciliği uygulamarı sayesinde damıtılmış bilgiyi özlü ve yeniden kullanılabilir şekilde sunan birçok yeni model ve kavram haritası oluşturulabilir. 
  • Dokümantasyonun kalitesinin değerlendirilmesi: Metin ve veri madenciliği yöntemleriyle resmi ya da bilimsel amaçlar için oluşturulmuş dokümantasyonun kalite ve gereklilikler açısından değerlendirilmesi mümkün olabilir. 
  • Araştırma tabanının kullanılabilirliğinin ölçümü: Üst verilerle açıklamalı olarak işaretlenmiş belgeler diğer araştırmacıların kullanımına sunulduğunda aramaların verimliliği artar. Ayrıca web sitelerinde, bloglarda ve Twitter gibi sosyal ağlarda üretilen çok miktarda metin de telif hakları izin verdiği ölçüde madencilik amacıyla kullanılabilir. Bu durum içinde bulunduğumuz ekonomik, sosyal ve çevresel bağlantıları anlamak için oldukça önemli ve zengin bir araştırma kaynağı sağlar. 

Kaynakça

[1] JISC. (2012). The Value and Benefit of Text Mining to UK Further and Higher Education. Digital Infrastructure. Erişim adresi: http://bit.ly/jisc-textm Programme: Digital Infrastructure www.jisc.ac.uk/whatwedo/programmes/di_directions.aspx


Last modified: Sunday, 23 October 2022, 6:36 PM