Sivil toplum kuruluşları sağlıklı bir demokrasi ortamı yaratmak, politika geliştirmek ve en önemlisi ülke yönetimi, özel sektör, araştırmacılar ve toplum arasındaki boşluğu kapatmak için önemli role sahip unsurlardır. Bu sebeple sivil toplum kuruluşlarının araştırma ve yenilik süreçlerine dahil edilmesi büyük önem taşımaktadır. Sivil toplum kuruluşlarının sorumlu araştırma ve yenilik sürecindeki rolü aşağıdaki videoda tanımlanmaktadır. 

Video: Sivil toplum kuruluşları için sorumlu araştırma ve yenilik [1]

Sivil toplum kuruluşları açısından sorumlu araştırma ve yenilik [2]

  • Sorumlu araştırma ve yenilik tüm sosyal aktörlerin dahil edildiği ve çeşitliliğin sağlandığı bir yapıya sahiptir. Tüm sosyal aktörlerin sürece dahil edilebilmesi için en etkili yöntem sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde çalışmaktır.
  • Bilim ve toplum arasındaki ayrışma ve buna bağlı olarak ortaya çıkan gerçek dışı beklentiler ancak topluma ulaşarak çözülebilir. Topluma ulaşmanın ve ihtiyaçlarını anlamanın yolu sivil toplum kuruluşlarıyla ortaklaşa yürütülen projelerdir. 
  • Sivil toplum kuruluşları Ar-Ge'nin demokratikleştirilmesi ve araştırma konularının belirlenmesi süreçlerinde kilit rol oynar.
  • Sivil toplum kuruluşları toplumun sesi olduklarından Ar-Ge'de yeterince temsil ediliyor olmaları toplumsal katılımı mümkün kılar. 
  • Sivil toplum kuruluşları, bilim eğitiminin toplumda yaygınlaştırılması için eğitim yöneticileri ile birlikte çalışabilir ve aktif birer Ar-Ge ajanı rolü üstlenebilirler. 

Sivil toplum kuruluşları için kapasite geliştirme

Sorumlu araştırma ve yenilik tüm paydaşların hem sonuçlar, hem de süreç gereksinimleri için sorumluluk paylaştığı, katılım, iletişim, adalet, şeffaflık ve açıklık temeline dayanan dinamik bir süreçtir. Bu süreçte sivil toplum kuruluşları vatandaşların özel veya kamu araştırma kuruluşları gibi bilgiye dayalı kurumlarla etkileşiminde önemli rol oynar. Bu etkileşimde sivil toplum kuruluşlarının hayata geçirebileceği uygulamalardan bazıları aşağıda sıralanmıştır [3]: 

  • Savunuculuk ve kampanyalar: Yaratıcı fikirler ve toplum katılımı büyük bütçeleri yenebilir. Günümüzde yürütülen pek çok proje sivil toplum kuruluşları tarafından yönetilmektedir. İyi bir medya desteği, doğru yönetilmiş bir ağ, doğru planlama ve etkili politikaların hazırlanması ile sivil toplum kuruluşlarının tüm sorumlu araştırma ve yenilik süreçlerine dahil edilmesi sağlanabilir. 
  • Doğru projeyi bulma: Proaktif bir planlama yaparak ve gelecekteki sorunları tahmin ederek doğru araştırma konuları saptanabilir ve iyi projelere imza atılabilir. İyi bir araştırma projesi için:
    • İyi yazılmış bir proje teklifi,
    • Araştırmayı başlatmak için gerekli planlamanın yapılması,
    • Partner, paydaş bulma süreçlerinin yönetilmesi,
    • Süreç içinde kuruluşların geçmiş deneyimlerinden öğrenme,
    • Projenin sonuçlarının değerlendirilmesi ve toplumda yaygınlaştırılması aşamalarının doğru yönetilmesi önemlidir. Bunun için RRI Toolkit'ten [4] yararlanılabilir ve iyi uygulamalar örnek alınarak kılavuzlar yaratılabilir. 

Kaynakça

[1] RRI Tools. (2015). RRI for civil society organizations. [YouTube videosu].

[2] RRI Tools. Civil society organizations. https://rri-tools.eu/en/civil-society-organisations

[3] RRI Tools. How to advocate your idea and set up a project proposal: Capacity building for CSOs. https://rri-tools.eu/en/how-to-stk-csos-advocate-your-idea-and-set-up-a-project-proposal-capacity-building-for-csos

[4] RRI Tools. RRI Toolkithttps://rri-tools.eu/en/search-engine

Last modified: Monday, 29 November 2021, 1:34 AM