Göttingen Üniversitesi Kütüphanesinde Açık Bilim Göttingen Buluşmaları (3 saat)

Göttingen Açık Bilim Ağı, açık bilim uygulamalarını ve bilgi paylaşımını destekleyerek, açık bilimle ilgili çeşitli konuların tartışıldığı düzenli buluşma etkinlikleri organize eden bir grup araştırmacı ve kütüphanecidir. Ağ, Göttingen Kampüsünde açık bilim konularıyla ilgili kişileri biraraya getirir ve herkese açıktır. Açık bilim konusundaki tecrübelerini paylaşma ve yeni yöntemler, araçlar ve uygulamaları öğrenme konusunda istekli olan farklı disiplinlerden araştırmacıları çekme konusunda oldukça başarılı olmuşlardır. Davetli konuşmacının konuya giriş yapmasının ardından ilgili konularda daha derinlemesine bir bakış açısıyla küçük grup tartışmaları yapılmaktadır.

Mozilla Çalışma Grupları (2-3 saatlik bir dizi toplantı)

Çalışma grupları, kendini öğrenmeye ve birbirine öğretmeye adamış akran topluluklarıdır (örneğin, aynı kurumdan). Katılımcıların araştırmalardaki açık bilim, açık kaynak, kod ve toplulukla ilgili beceri, tecrübe ve fikir paylaşımına olanak veren eğlenceli, resmi olmayan buluşmalardır. Mozilla Çalışma Grubu Projesinin hedefi basit araçlar, şablon ders planları ve benzer düşüncedeki araştırmacılardan ve kodlama öğrenmeye hevesli kişilerden oluşan uluslararası bir topluluğa erişim sağlayarak bu tür akranlar arası çalışmaları desteklemektir (metin science.mozilla.org/programs/studygroups adresinden uyarlanmıştır.)

Tekrarlanabilir Analiz ve Araştırma Şeffaflığı (tek bir tam günlük çalıştay)

Şeffaflık, açık paylaşım ve tekrarlanabilirlik bilimin temel değerleri, ancak her zaman günlük pratiklerinin bir parçası değildir. Bu çalıştayın ilk hali, Etkin Ekolojik ve Evrimsel Araştırmalar için Açık Bilim Araçları, Verileri ve Teknolojileri - Open Science Tools, Data & Technologies for Efficient Ecological & Evolutionary Research etkinliği kapsamında NIOO-KNAW ve DANS-KNAW tarafından düzenlenmiştir. Araştırmada şeffaflığı sağlamak için tekrarlanabilir analizlerdeki mevcut duruma genel bir bakış sağlamaktadır. Çalıştay (Açık Bilim Çerçevesi ve raporlama yönergelerinin kullanımı gibi) metodolojik konuların yanısıra (Git, Docker, RMarkdown / knitr ve Jupyter) gibi yazılım araçlarını kapsamaktadır. Basit listeleme ve sunumların ötesine geçilen çalıştayın ikinci yarısı yazılımsal konuların çoğunu kapsayan uygulamalı alıştırmalar ve eğitimler ile beceri geliştirmeye odaklanır. Materyal ve içeriğe şuradan ulaşılabilir: reproducible-analysis-workshop.readthedocs.io

Açık Bilim: İçinde benim için ne var? (1-2 gün)

Çalıştayın amacı araştırmacılara ve yöneticilere uygulamalı örneklerle açık bilim araçlarını ve farklı disiplinlerdeki iş akışı örneklerini sunmak ve bunları uygulamaya ve tartışmaya açmaktır. Bu amaçla, bilimsel iş akış süreci boyunca kullanılan araçlar ve uygulamalar, uygulamalı örnekler, katılımcı anketleri ve interaktif tartışmalarla genel anlamda sunulmaktadır. İkinci gün uygulama ve paylaşıma yöneliktir. Katılımcılar çeşitli oturumlarda araçları ve uygulamaları keşfeder, mümkün ölçüde dener ve uygular. Bunu küçük gruplarda ve bireysel olarak, ve ayrıca canlı bir ortamda yaparlar. Son oturumda, kendi araştırmanızda açık bilime geçmenin önündeki engeller ve bu konudaki teşvikler hakkında tartışma yapılmaktadır.

Carpentry Çalıştayları (2 gün)

Carpentry çalıştayı, küçük araştırma gruplarında üretken olmak için ihtiyaç duyulan temel becerilere yönelik iki günlük bir uygulamalı etkinliktir. Kısa eğitimler ve uygulamalı alıştırmalar dönüşümlü olarak birbirini takip eder ve tüm eğitim canlı kodlamaya dayanır. Software Carpentry 1998 yılında and Data Carpentry 2013 yılında kurulmuştur. İkisi de hesaplama becerilerine odaklanır, gönüllü eğitimciler tarafından verilen iki günlük çalıştaylar yapar ve araştırmacılar için mevcut eğitimdeki boşlukları doldurmaya çalışır. Ancak, içerikleri ve hedef kitleleri farklıdır. Data Carpentry çalıştayları verilerle ilgili en iyi uygulamalara odaklanır. Öğrencileri kodlama öğrenmek isteyen kişiler değil, daha ziyade birçok verisi olan ve bu verilerle ne yapacağını bilmeyen kişilerdir. Data Carpentry çalıştayları tamamen acemilere yöneliktir, alan odaklıdır ve tek bir veri setine yoğunlaşarak eksiksiz bir müfredat sunar. Software Carpentry çalıştayları, hesaplamaya yönelik yaşadıkları zorlukları çözmek için daha etkili programlamaya ihtiyaç duyan kişilere yöneliktir, alan odaklıdır ve modülerdir—her Software Carpentry dersi bağımsızdır.

EIFL Eğitmen Yetiştirme Programı (4 gün)

EIFL, EIFL partneri ülkelerdeki (Etiyopya, Gana, Zimbabve, Tanzanya ve Nepal) açık erişim, açık bilim ve açık araştırma verilerini doktora derslerine entegre etmeyi taahhüt eden beş üniversitede bir eğitmen yetiştirme programı düzenlemiştir. İlk gün açık erişim ve açık veri konularını kapsamıştır. İkinci ve üçüncü gün ise katılımcıların üniversitelerindeki mevcut uygulamalar da dahil olmak üzere araştırma iş akışında açık bilime ayrılmıştır. Dördüncü gün, katılımcılar kendi eğitim programlarını tasarlayıp hazırlamışlardır.

Açık Bilim Yaz Okulları (5 gün)

Avrupa'daki çeşitli üniersiteler öncelikle erken kariyer araştırmacılarına yönelik, açık bilim üzerine haftalık yaz okulları düzenlemektedir. Bu etkinliklerde beş gün boyunca, genellikle açık bilime günlük pratiklerde yer vermeye yönelik birçok uygulamayla birlikte çeşitli konular üzerinde durulmaktadır.


Açık Bilim ve Araştırma Yaz Okulu Program Takvimi, Utrecht Üniversitesi 2017, Türkçe çeviri: Güleda Doğan


Last modified: Tuesday, 6 September 2022, 12:20 AM