Tekrarlanabilir araştırma sürecinde dikkat edilmesi gerekenler
Tekrarlanabilirlik ile ilgili planlama yaparken dikkat edilmesi gereken temel adımlar aşağıda listelenmiştir [1]:
Bir çalışma planı veya protokolü oluşturun: Önerilen çalışma tasarımınızı ve yöntemlerinizi içeren bir çalışma planı veua protokolü yazarak çalışma başlangıcında dokümantasyona başlayın. Sürüm kontrolü kullanarak çalışma planınız veya protokolünüzdeki değişiklikleri izleyin. Gereken gücü veya numune büyüklüğünü hesaplayın. Bu hesaplamayı protokolünüzde rapor edin. Çünkü yetersiz çalışmalar yeniden üretilemezliğe eğilimlidir.
Tekrarlanabilir araçları veya malzemeleri seçin: Mümkün olduğunda, araştırmanızın mülkiyetini elinizde bulundurduğunuz ve araştırmanızı yeniden kullanım için platform dışına taşıyabileceğiniz yazımın ve donanım araçlarını seçin (açık araştırma yazılımları ve açık kaynak kodlu uygulamalar).
Tekrarlanabilir bir proje oluşturun: Tüm araştırma dosyaları için çevrimiçi bir platform, merkezi bir havuz veya klasör kullanarak proje yönetiminizi merkezileştirin ve düzenleyin. Merkezileştirilmiş projenizde, verilerinizi kodunuzdan farklı klasörlere ayırarak en iyi uygulamaları izleyin. Ham verilerinizi salt okunur yapın ve işlenmiş veriden ayrı tutun.
Araştırma dosyalarınızı kaydederken, yeniden kullanıma izin veren biçimleri ve bilgilendirici dosya adlarını seçin. Dosya adları hem makine hem de insanlar tarafından okunabilir olsun. Analizinizde ve yazılım kodunuzda göreli yolları kullanın. Özel dosya biçimlerinden kaçının ve açık dosya biçimlerini kullanın.
'Şeyleri' takip edin
- Negatif sonuçların şeffaflığını ve karşı yayın yanlılığını artırmak için önemli çalışma tasarımı ve analiz bilgilerini önceden kaydedin.
- Sürüm kontrolünü kullanarak dosyalarınızdaki, özellikle analiz kodunuzdaki değişiklikleri izleyin.
- Elle yapılan bir benioku dosyasında her şeyi belgeleyin.
- Verilerinizle ilgili önemli bilgileri açıklamak için bir veri sözlüğü (kod kitabı) oluşturun.
Araştırmalarınızı paylaşın ve lisanslayın
- Ek dosyalardan kaçının. Kabul edilebilir bir lisansa karar verin ve bir kurumsal arşiv kullanarak verilerinizi paylaşın.
- Materyallerinizi paylaşın. Böylece yeniden kullanılabilirler.
- Nasıl yeniden kullanılabileceklerini açıklamak için kodunuzu lisanslayın. Not defterlerini ve kapsayıcıları da paylaşın.
Araştırmanızı şeffaf bir şekilde raporlayın: Çoğaltmaya izin vermek için yöntemlerinizi ve müdahalelerinizi açık ve şeffaf şekilde ve tam olarak raporlayın/yayınlayın.
Kaynakça
[1] UFSLibguides. Reproducible research and data analysis. Erişim adresi: https://ufs.libguides.com/c.php?g=983440&p=8841851